Kevään maastocup kisataan poikkeusjärjestelyin JKLV-menetelmällä!

Kuluva kevät on poikkeustoimien aikaa. Koronaepidemian myötä monet tapahtumat on peruutettu tai siirretty. LeKi Yleisurheilun perinteinen kevään maastocup kuitenkin käydään poikkeusjärjestelyin, sillä varsinaisia Hakkarin maastoissa juostaviksi aioittuja osakilpailuja ei käydä. Haastavista ajoista huolimatta on tärkeää saada kaikki liikkumaan ja juoksemaan, ja etenkin laittaa heidät paremmuusjärjestykseen. LeKi Yleisurheilu on kehittänyt kevääksi täysin uuden konseptin, joka lanseerataan ja tiedotetaan tänään 1.4. seuraväelle.

"Kannustamme koko yleisurheiluväkeä omatoimiseen liikkumiseen nyt kun emme voi yhteistreenejä järjestää" kertoo LeKi Yleisurheilun kuppivastaava Remo "Remppa" Tiunanen. 
 
"Missään nimessä nyt ei ole kenenkään etu peruuttaa kaikkea ja katkaista perinteitä, kun on mahdollisuus innovoida aivan jotain uutta."
 
LeKi Yleisurheilu onkin maastocupsarjan läpiviemiseksi kehittänyt täysin uudenlaisen formaatin. Idea on loppujen lopuksi ja tiivistettynä äärimmäisen yksinkertainen; juokse ja ota itse oma aikasi. Tällä vältetään turhien kontaktien määrä, joita maastojuoksukisoissa normaalisti syntyy, eikä toimitsijoitakaan reitinmerkkaamiseen tai ajanottoon tarvita ketään. Sarja on kaikille avoin ja osallistumiskynnys siihen on todella matala.
 
Miten tämä sitten käytännössä toimii? Konsepti, jonka syntyhistoriaan myöhemmin palataan, tunnetaan nimellä JKLV-menetelmä. Tarkka ohjeistus on tähänkin luotu, joten systeemi on kaikille tasapuolinen, ja sen mukaan jokainen osaa toimia varmasti oikein. 
 
Tässä ohjeet askel askeleelta maastocuppiin eli JKLV 2020 osallistujalle:
1) Juostava matka on 1 kilometri eli 1000m. Mittaa matka ITSE (ei ole niin metrin päälle eli noin 1000m plus miinus 100m).
2) Jokainen valitsee juostavan reitin ITSE. Juosta voi maastossa, pellolla, tiellä jne. tasaisella, vaihtelevassa maastossa, alamäkeen tai ylämäkeen.
3) Jokainen ottaa ajan ITSE itselleen (muista, että Omega on tässäkin lahjomaton).
4) Ajanotto on SADASOSASEKUNNIN (0,01 s) tarkkuudella, joten varustaudu riittävällä ajanottokalustolla.
5) Jokainen lähettää oman aikansa ITSE järjestäjälle internettiin. Tuloksen voi toimittaa puhelimella, tabletilla, tietokoneella, läppärillä tmv. laitteella joko sähköpostina, tekstiviestinä, videopuheluna, WhatsAppilla, Teamsillä tai muulla tavoin sähköisessä muodossa etänä. Tulosta lähettäessäsi mainitse nimi, ikä ja tulos.
6) Osallistua voi useammalla juoksulla. Muista kuitenkin lähettää jokaisesta tekemästäsi suorituksesta tulos ERIKSEEN. Älä summaa aikoja yhteen.
7) Noudata suoritusta tehdessäsi annettuja yleisiä ohjeistuksia kontaktien välttämisestä.
8) Nopeimmat ja aktiivisimmat juoksijat ikäluokittain palkitaan myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.
 
Konseptin kehittämistyö on luonnollisesti vaatinut valtavasti aikaa ja muuta panostusta. Yksin LeKi Yleisurheilu ei tietenkään ole saanut tätä aikaan, vaan kehitystyössä on alusta lähtien ollut mukana arvostettu kouluttaja/konsultti Juhani "Hapa" Haapanen. Parhaat voimat olivat saatavilla, joten miksipä niitä ei olisi nyt hyödynnetty. 
 
Maastokuppikonseptin lähtökohtana olivatkin Hapa Haapasen aikaisemmin lanseeraamat menestystarinat. Haapasen yksi itsensä toistama mantra on pysähdy, analysoi, tee johtopäätös ja jatka matkaa. Toinen on KISS-menetelmä eli Keep it simple, stupid -menetelmä (Toim. huom. lyhenne KISS muodostuu Keep it simple, stupid sanojen alkukirjaimista.). Muutaman etäpalaverin jälkeen varsin kivutta syntyikin JKLV-menetelmä eli Juokse, Kellota, Lähetä ja Voita. Uskomatonta mutta totta, voittava konsepti oli syntynyt! Isot alkukirjaimet siis toimivat tässäkin!
 
Menetelmää on testattu muutaman testijuoksijan voimin, ja se on todettu täysin luotettavaksi ja toimivaksi. Ainut palaute on tullut maastocupin nimestä, joka testikäyttäjien mukaan on vaikea lausuttava, eikä näin ollen sovellu suomalaiseen suuhun.
 
"Olihan USA:n vuonna 88 olympiakultaa voittaneessa lentopallomaajoukkueessakin pelaaja nimeltä CTVRTLIK, eikä silloinkaan suomalaisilta urheiluselostajilta palautetta pyydetty, vaan sanottava sekin nimi oli, osasi tai ei. Enkä minä tätä nimeä keksinyt vaan Hapa." vastaa palautteeseen samalla kriitikoiden turvat tukkiva LeKi Yleisurheilun Tiunanen.
 
LeKi Yleisurheilu kannustaa omaa seuraväkeä osallistumaan aktiivisesti JKLV 2020 -maastocuppiin! Suorituksia voi tehdä 1.4.-31.5.2020 välisenä aikana. Muistakaa kuitenkin ohjeistukset ja suositukset kontaktien välttämisestä. 
 
Näillä Suomen Ladun antamilla vinkeillä ulkoilu on meille kaikille turvallista:
1) Nyt on aikaa ulkoilulle. Nauti ja virkisty, mutta seuraa aina viranomaisen antamia ohjeita ja määräyksiä.
2) Jos tunnet olosi vähänkään kipeäksi tai olet toipilas, jää kotiin.
3) Vältä sosiaalisia kontakteja. Ulkoile vain yksin tai oman perheesi kanssa. 
4) Suosi tavallisia lähimetsiä ulkoiluun ja virkistäytymiseen. Pysy poissa suosituimmista kohteista – jätä hienoihin luontokohteisiin tutustuminen pandemian jälkeiseen aikaan.
5) Vältä ulkoliikuntapaikkoja, kuten ulkokuntosaleja, lasten leikkipuistoja ja laavuja.
6) Käytä hanskoja, jos joudut matkalla koskemaan telineisiin, ovenkahvoihin tai muihin pintoihin. 
7) Niistä lenkilläkin vain nenäliinaan, älä räi ympäriinsä. Kanna mukana omaa roskapussia.
8) Ohita ja tervehdi polulla vastaan tuleva henkilö vähintään kahden metrin päästä.